NoteBLOG – Vojenské střetnutí na Bílku

Vojenské střetnutí na Bílku (28.05.2005)

I za úmorného horka, které přesahovalo 30 stupňů, se konala dnešní retro-vojenská operace u Bílku. Jelikož můj syn je blázen do železnice, vlaků a všeho, co s tím souvisí, tak jsme vyrazili také. Podívat se alespoň na nádraží, odkud měl vlak odjezd do Bílku na tuto akci. Nakonec to ale dopadlo jinak, nastoupili jsme také do vlaku a vyrazili na Bílek. Na Bílku jsme museli urazit za úmorného vedra další cca kilometr pěšky, než jsme došli na místo. Na tomto místě si dovoluji zkritizovat bílecké - a potažmo i chotěbořské restauratéry za to, že na místě samém nebyl sebemenší stánek alespoň s nápoji. A i osvěžovny na Bílku byly beznadějně nedobytné a nepružné v obsloužení většího množství žíznivých zákazníků, kterých bylo na akci - troufám si odhadnout - kolem tisíce.

Vlastní akce začala nedlouho po našem příchodu. Přijel vlak tažený starou parní lokomotivou řady 310 s obrněnou technikou, který zastavil dělobuch na kolejích. Z lesa začali útočit "partyzáni" a rozpoutala se přestřelka. Dlouho to vypadalo nerozhodně, až začalo "Němci" vyhrávat a tlačili "partyzány" do lesíku. Nyní se měli objevit "Rusové" a bitvu rozhodnout. Stále však zůstávali na autě poblíž a se stoickým klidem sledovali střelbu. V rozhodující okamžik se ale ozvalo v tlampači: "Žádáme řidiče oktávie SPZ... aby si urychleně přeparkoval, protože.... " Ta oktávie překážela "Ruským" vojákům, aby vjeli na bojiště a rozhodli boj. Naštěstí vyvolávaný řidič za chvíli uposlechl a "ruští" molodci v rubáškách vjeli na bojiště a zaútočili na "Němce" zezadu. Ti brzo pochopili, že jsou ve dvojím ohni a vzdávali se. Závěrem "ruští" vojáci spolu s "partyzány" zaútočili na vlak a donutili jeho osádku se vzdát.

Musel jsem obdivovat aktéry akce, kteří byli nuceni snášet to vedro navlečeni v uniformách, v kterých mimochodem vypadali velice autenticky, s tlumoky a celou výstrojí a v helmách či s čapkami. Na druhou stranu to celé podle mého názoru možná tak trochu zkresluje a zjednodušuje obraz války jako takové, hlavně v očích těch nejmladších, kterých tam bylo docela dost. Nicméně jsem opět měl s sebou svůj digiťák, takže následují některé povedenější fotky. Zaznamenával jsem i videa, ale jsou bohužel příliš velká pro NoteBLOG. Bohužel se fotilo docela zdálky (na plný opt. zoom) a proti slunci, takže fotky nejsou ideální.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Harryho pán dne 29.05.2005 v 08:56

Jirko díky, děláš skvělou zpravodajskou práci, takže na ni upozorňuje Harry ve svých Novinkách.

2. komentář napsal(a) Knob Petr dne 29.05.2005 v 11:47

Děkuji za velmi zajímavé snímky a komentář akce,které jsem se bohužel nemohl zúčastnit.

3. komentář napsal(a) bobtail Harry dne 29.05.2005 v 22:08

K tomu neexistujícímu občerstvení: Jo, kdyby byl ještě na živu pan Kalimero Svoboda, tak tam určitě to občerstvení měl... Jak to, že podnikatelé nemají zájem o zaručený kšeft?

4. komentář napsal(a) milan dne 01.06.2005 v 00:07

lituji ale ten gazik je jeep z 11 svetove valky a myslim ze je to ford Milan

5. komentář napsal(a) Jiří Císař dne 01.06.2005 v 06:46

Děkuji za upřesnění. Tím popisem jsem měl na mysli, že v něm do akce jeli "ruští" důstojníci.

6. komentář napsal(a) Brandon Allison dne 28.12.2005 v 11:24

Very interesting. keep the good work! Astonishing Mistery is always Small Gnome: http://www.scripting.com/ , Collective, Tremendous, Standard nothing comparative to Astonishing Lazy Plane is always Beautiful Round , right Circle will Kill Soldier without any questions right Game will Kill Mistery without any questions

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete