NoteBLOG – K tzv. přerozdělování

K tzv. přerozdělování (24.06.2005)

Dostal se mi - opět péčí Milana Linharta - do ruky podle mého názoru velice zajímavý článek o dotacích coby novodobém moru Kateřiny Havlíčkové na serveru peníze.cz. Skoro ve stejný okamžik pak úplně jiný článek - nevím odkud - případ financování jedné školy v USA z obecních daní. Oba články mě připoměly slib mnou daný v Echu, že se vrátím k tomuto tématu ještě jindy a jinde. Vracím se k němu tedy právě zde a teď. Jedná se ověčné téma optimální míry centralizace a přerozdělování.

Může se samzřejmě zdát, že jde o něco nám všem tak vzdáleného, neovlivnitelného a "tam kdesi v oblacích", že ani nemá smysl o tom uvažovat, natož psát. To si ovšem nemyslím, protože - jak zní název jednoho článku z Lidovek tento týden - "Největším nepřítelem svobody je lhostejnost". Lhostejnost k věcem veřejným, potažmo k penězům veřejným. Tyto "peníze veřejné" jsou totiž tím hybatelem a strůjcem většiny "dobra" a mnohdy i nějakého toho "zla" v té velké "firmě", zvané Česká republika, či spíše Český stát (ČS), v které jsme všichni ze zákona odběratelé (není vždy jasné čeho), čili plátci. Zvyk a lhostejnost. Z čeho pramení? Pramení z historie, pohodlnosti, lenosti nebo z nemohoucnosti? Zvykli jsme si prostě, že za nás osobně, za naši obec, okres, kraj musí naše problémy a nešvary řešit někdo jiný. A že je musí zaplatit a zorganizovat někdo jiný, což ale bohužel zhusta nečiní. Tak jsme si zvykli nadávat. Tedy - pouze nadávat. Upřímně řečeno - za stávající "organizační struktury" této "firmy" zvané ČS ani nic moc jiného dělat nelze. A v tom je ten problém. V míře přerozdělování financí a v určení stupně rozhodovacích míst míst, na kterých se rozhoduje. V této "firmě", tvrdím, vládne nezdravě tuhý centralizmus, který zcela podceňuje a potlačuje tím pádem podkopává iniciativu občanů a obcí. Jde o pouhé tvrzení, čili konkrétně:

Veškeré daně jdou "firmě" CS. Tam nějací osvícení úředníci a poslanci rozhodují o rozdělení všech těchto vybraných peněz. Jakým způsobem toto rozdělování probíhá, máme možnost často sledovat "z povzdálí" vždy, když se podaří investigativním novinářům něco zjistit. Vršek ledovce. V této souvislosti si vzpomínám na nezapomenutelný film "Pyšná princezna", respektive scéna, kde si "rádci" rozdělují peníze za daně s králem. Na krále, pravda, tehdy mnoho nezbylo. Ale zpět. Jak ukazuje i výše uvedený článek, ve světě jsou běžné daně na nižších stupních, čili zejména obecní daně. Tedy - část daní vybírá stát, část obec. Je to logické. Potřeba veřejných peněz by měla být uspokojena v co možná největší míře na úrovni, kde se i spotřebuje. Ne však v ČR. Stát, kraj i obec mají za povinnost udržovat například komunikace. Obec má povinnost udržovat veškeré místní komunikace, tedy všechny mimo průtahů obcí. To je například v Chotěboři několik desítek (tuším asi 50) km asfaltových silnic. Například v Rakousku je běžné, že podle toho, v jaké obci bydlím, platím za motorové vozidlo obci daň. A velikost daně je přímo úměrná velikosti obce, v které bydlím. A obec tím pádem má jasné prostředky na údržbu komunikací. Ne tak u nás. Vše přerozděluje stát. Výsledek = nízký stav místních komunikací v našich obcích + vysoký stav úředníků na všech "přerozdělovacích" úrovních. Přerozdělování a vysoký stupeň centralizace totiž zcela zákonitě generuje složitou legislativu a košatý aparát na výběr daní, kontrolu, vystavování a zamítání či povolování nejrůznějších žádostí o slevy, přídavky, dotace, dávky, příspěvky na.. atd.. atd. Přerozdělování je totiž - v centralizované podobě - nesmírně drahé. A samozřejmě disponování s velkými prostředky láká ke korupci, defraudaci a dalším lumpárnám. Zažili jsme jich už tolik, že jsme už z toho unavení, letargičtí a lhostejní. A to je bohužel možná přesně to, co "těm přerozdělovačům" nahoře docela vyhovuje.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete