NoteBLOG – Výlet za větrnou elektrárnou

Výlet za větrnou elektrárnou (10.09.2005)

Tak nevím, jak dnes začít. Podlehl jsem včera, respektive předevčírem, nabídce Milana Linharta a rozhodl se absolvovat autobusový "zájezd" kousek za hranice s Rakouskem podívat se a zejména poslechnout si větrnou elektrárnu v činnosti. Myšlenka na vybudování tohoto zařízení mezi Příjemkami a Počátky je totiž stále živá a tak se údajně chystá nové otevření tohoto problému v zastupitelstvu. Zájezd uspořádala developerská firma, která chystá na několika místech tuto elektrárnu vystavět. V předchozím článku k tomuto tématu a diskuzi k němu lze nalézt mnoho rozporuplných názorů, tak jsem uznal za vhodné obětovat páteční odpoledne a jet se na ten zázrak podívat osobně. Odjezd byl naplánován na 15 hodin od městského úřadu a plánovaný příjezd byl v 21 hodin. Zlatý voči! Ale popořádku:

U městského úřadu čekal jen jeden člověk, což mě poněkud překvapilo, ale budiž. Z Chotěboře jsme jeli tedy jen dva. Autobus přijel včas, uvnitř již bylo asi 5 lidí z Počátek a Příjemek. No - autobus - nic moc a řidič - ještě méně :-(. Správně jsem předpokládal, že pojedeme ještě na další místa, kde by toto zařízení mělo stát. Nejdříve jsme tedy nabírali asi 8 osob v Havlíčkově Brodě a pak až v nějaké obci "Jámy" až za Novým Městem. V Brně se k nám připojil druhý autobus - jak jsem vyrozuměl - odněkud z Polné. Na přechod Mikulov jsme dorazili těsně po šesté večer. Ovšem tam nás čekalo "překvapení". Rakouský policajt nás odreguloval na parkoviště, kde stála dvě mobilní pracoviště technické kontroly. A jak bylo vidět, specializovala se na české autobusy staršího data výroby. Asi pokračování pomsty za Temelín... Ten náš byl pro tento účel jako dělaný. Ten druhý rovněž - nebudu vás napínat - neprošel ani jeden. Ten náš na tom byl o něco hůře, měl něco prasklého na podvozku, co vyžadovalo zavařit. Tak po několika telefonátech odjel závadu opravit do Mikulova, kde údajně v hospodě úspěšně přemluvil nějakého svářeče, aby mu to šel opravit. Mezitím se pomalu setmělo a přehoupla se 20. hodina. Už za úplné tmy přijel autobus zpět a my jsme zhruba ve čtvrt na devět vyrazili "nach osterreich". K elektrárně jsme dorazili asi za půl hodiny, ale tam nás čekalo další "překvapení", podle našich průvodců velice, velice řídké. Všechny elektrárny (a bylo jich tam možná kolem dvaceti) byly totiž zastavené, vypnuté, prostě se netočily. To byl vážný problém, přijeli jsme si je hlavně poslechnout a subjektivně posoudit zejména úroveň jejich hlučnosti. Po chvíli si naše oči zvykly na tmu a viděli jsme tedy alespoň ten stometrový sloup a obrovské lopatky přímo od paty sloupu. 300 tun legované oceli. Naši průvodci zahájili tedy alespoň diskuzi a odpovídali na zvídavé a provokativní dotazy, které zaznívaly zhusta od chlapů, kteří si dlouhou chvíli na celnici krátili popíjením "piva za korunu třicet..." No, ale kolem půl desáte jsme měli konečně ten den alespoň trochu štěstí. Vedlejší elektrárna se pomalu rozeběhla. Naskákali sme do autobusu a ten nás odvezl o 400 m dál. Tam jsme tedy mohli zařízení konečně vidět a hlavně slyšet v chodu.

Jaký byl ten hluk? Skutečně téměř zanedbatelný a to jsme stáli přímo pod ní. Odhadoval jsem ho asi jako naše myčka v chodu. Nejbližší vesnice byla vzdálená asi kilometr. Nedávno jsem slyšel, že pod ní někdo přímo přespal, a troufám si tvrdit, že je to docela dobře možné. Místy totiž hluk z normálního větru (kolem 10m/s) hluk elektrárny skoro přehlušil. Vydali jsme se na zpáteční cestu. Zapomněl jsem dodat něco víc o "kvalitách" autobusu a řidiče. Autobus měl zřejmě zadní tlumiče téměř prázdné, protože se na každé nerovnosti třásl jako v posledním tažení. A řidič - ten zase jel jako k ohni. V zatáčkovitém terénu, který na našem území převládal, to bylo docela náročné, spát se samozřejmě nedalo, musel jsem se stále držet za madlo sedadla přede mnou, protože každou chvílí hrozilo vypadnutí do uličky či jiný úraz. Do Chotěboře jsme dorazili kolem druhé v noci. Takže co říci závěrem - elektrárnu jsme sice v chodu slyšeli, což byl hlavní cíl - ale to vše okolo mě tak silně znechutilo, že si zcela určitě příště případné podobné akce odpustím, a to na dlouhou dobu.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Milan Linhart dne 11.09.2005 v 08:32

Uděluji Jiřímu Císařovi, Ladislavu Pátkovi a dalším účastníkům zájezdu medaili za zásluhy o výstavbu města. :-) Správný člen zastupitelstva nemá jen jednou za dva měsíce přijít hlasovat na schůzi, ale dle svých možností udělat i něco navíc. Hloupé je, že díky diletanství elektrárenské společnosti bude asi brzy rozhodnuto v neprospěch elektrárny. Ten zájezd měl obyvatele Počátek a Příjemek příjemně naladit ve prospěch ekologické energie z větrných elektráren, měl je přesvědčit, že se jedná o zařízení užitečné a hlavně neškodné. A oni pak měli o tomtéž přesvědčit zbytek vesnice. Obávám se, že tohoto cíle dosaženo nebylo. Zastupitelstvo je připraveno hlasovat podle přání obyvatel vesnic, kde má elektrárna stát. Budou-li proti, bude i zastupitelstvo proti. Budou-li pro, bude i zastupitelstvo pro.

2. komentář napsal(a) bobtail Harry dne 11.09.2005 v 09:32

U posledních dvou fotek si musíte opravit přesmyčku v názvu (chybné vertna na správné vetrna), pak se vám ukážou.

3. komentář napsal(a) Jirka C. dne 11.09.2005 v 11:13

Díky, Harry, za upozornění, už je to opraveno.

4. komentář napsal(a) JJ dne 11.09.2005 v 19:06

hm... tak jsem se tesil na elektrarny a bude prd :( skoda. btw. Jamy nejsou za Novym Mestem, nybrz za Zdarem ;) jezdim tam pomerne casto, tak to musim vedet :-D

5. komentář napsal(a) Jirka B. dne 12.09.2005 v 11:41

Kdyz uz se zase zacina virit debata okolo vetrne elektrarny... Vi se vubec, kde presne by mela stat? "Mezi obcemi Prijemky a Pocatky" je neprilis presny popis. Taktez, bylo vubec brano v uvahu, ze v tesne blizkosti teto lokality se nachazi verejne vnitrostatni letiste Chotebor, kolem ktereho ze zakona existuji jista ochrana pasma a i v pripade, ze by se stavba nachazela mimo tato ochranna pasma (coz nejspis ano), by o jeji realizaci ve finale rozhodoval Urad pro civilni letectvi CR, protoze se jedna o stavbu vyssi jak 100 metru, ktera muze byt potencialni prekazkou v leteckem provozu (viz §41 zakona 49/1997 Sb. o civilnim letectvi).

6. komentář napsal(a) Linhart dne 12.09.2005 v 12:21

Soukromé společnosti, která bude investorem, jsme doporučili, aby si nejdříve obešla všechny úřady a až bude jisté, že získá všechna potřebná povolení, aby se obrátila se svojí žádostí na zastupitelstvo města. Jako hlavní překážku totiž vidíme hlavně vysílač ministerstva vnitra mezi Příjemkami a Počátkami. Firma však trvá na tom, že chce začít souhlasem či nesouhlasem zastupitelstva. Oni doufají, že na soukromých polích mezi oběma vesnicemi se najde místo, které nebude žádnému úřadu vadit, a až to místo budou mít, tak teprve vstoupí v jednání s majitelem konkrétního pozemku. Obávám se, že takové místo nemusí být k dispozici, ale kdo chce kam, pomožme mu tam.

7. komentář napsal(a) Linhart dne 14.09.2005 v 14:11

Dnes obdržel starosta města oficiální omluvu společnosti ELDACO za nevydařený výlet do Rakouska.

8. komentář napsal(a) Jan dne 15.09.2005 v 08:58

A v té obci jste byli? Nebyl to trik? Já bych ten hluk nečekal pod elektrárnou, ale směrem po větru o kousek dál.

9. komentář napsal(a) Petr dne 15.09.2005 v 13:46

To Jan Ale jdi ty naivo, pan Císař přece ví vždy a všechno, tomu by se to nestalo.

10. komentář napsal(a) Joseph Williams dne 27.12.2005 v 15:07

It was fun visiting here. Wishing you a great day! Memorizing Chair Give or not: http://www.pithemovie.com/ , to Percieve Mistery you should be very Green Expect Slot is very good Cards , Loose Percieve Expect - that is all that Chair is capable of Curious Plane Lose or not

11. komentář napsal(a) Jirka C. dne 13.02.2006 v 09:10

Zajímavý článek: http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_veda.asp?r=p_veda&c=A060212_123346_p_veda_wag

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete