NoteBLOG – Levné řešení problému s myčkou

Levné řešení problému s myčkou (25.01.2006)

Získal jsem zase jednou dobrou zkušenost, s kterou bych se chtěl tímto příspěvkem podělit i s ostatními. Naše domácnost vlastní již asi 7-8 let myčku na nádobí (značky Ardo). Všichni, kdož ji vlastní také, mi jistě dají za pravdu, že je to velmi užitečný pomocník a neúnavný pracant, který nám věnuje mnoho volného času k jiným zajímavějším činnostem. S postupem času - a zejména hlodáním tzv. zubu času se ale i na tomto stroji začaly objevovat známky opotřebení a stárnutí, Mimochodem - jestli to nevíte - myčka nádobí stárne údajně 6-8 x rychleji než člověk, podle značky a zacházení :-)

Problém, který se ma tomto zařízení objevil, bych nazval odborně jako oxidace určitých částí košů na nádobí, na kterých došlo k popraskání a odloupání bílé hmoty, kterou jsou tyto koše potaženy. Neodborně - koše začaly na různých místech rezatět. Rez se postupně oloupával a vymýval do mycího roztoku a zanechával na nádobí nehezké rezaté skvrny. Došlo tedy na formulaci problému a vymýšlení variant jeho řešení.

Zejména spodní koš byl postižen na tolika místech a rez pronikla už do takové hloubky, že jsme vážně uvažovali o zakoupení nových košů. Od tohoto řešení nás ale odrazovala cena, která je údajně kolem tisíce českých korun včetně DPH za kus. Další možností je možná nechat si ve Feroplastu koše znovu potáhnout touto hmotou, což mi ale připadalo složité vzhledem k absenci nějaké dobré známosti v této firmě.

Nakonec jsme přišli na poměrně rychlé řešení, s jehož aplikací nebyl žádný problém a které je hlavně velmi levné. Napadlo nás k opravě použít přípravek v tubě se štětečkem určený na opravu bílého smaltu van, elektrospotřebičů atd. V novém železářství pana Trtíka jsem za tímto účelem zakoupil přípravek "Smaltceys" za cca 85 Kč a pustil se do díla. Odstranil jsem roztřepené konce odloupaného bílého plastu, odstranil nejhrubší rez na koncích obnažených drátů a spojů a přiloženým štětečkem jsem natřel postupně 2x postižená místa touto smaltovací barvou a zhruba po měsící běžného používání pak ještě jednou. Výsledek nás příjemně překvapil, barva na většině míst dobře drží, snáší i agresivní prostředí a vyšší teploty beze známek smývání. Přípravek dokonce zabraňuje dalšímu loupání ochranné bílé hmoty v postižených místech. Po několika týdnech se pouze na několika opravených místech objevuje rez pronikající skrz tuto hmotu, takže bude pravděpodobně nutné tuto proceduru (trvající asi 15 minut) zopakovat vícekrát, což nikterak náklady na opravu nezvýší, neboť v tubě je přípravku daleko více, než je potřeba i na opakovanou opravu. Jen je vždy třeba ihned po dokončení práce štěteček vyprat v nějakém ředidle obsahujícím aceton. Časem se samozřejmě objevují i nová místa, na kterých dochází k odlupování této hmoty, která je třeba takto ošetřit. Pravidelnými opravami tohoto typu ale lze podle mého názoru nenáročnou formou značně prodloužit životnost těchto košů a tím pádem i celé myčky. Jen si říkám,že jsem měl tuto metodu aplikovat již dříve. První aplikace totiž nastala až v době, kdy některá místa byla již orezlá do poměrně velké hloubky a první oprava tak byla náročnější a zabrala více času.

Moji zkušenost dokumentuji - dle svého zvyku - na několika následujících fotkách (vyjma té poslední):

Komentáře

1. komentář napsal(a) Václav Klaus dne 25.01.2006 v 21:10

Bať, pravil strýček Skrblík!

2. komentář napsal(a) kujon dne 26.01.2006 v 00:42

Myslim že by nebyl problém ve Feroplastu, potažmo i v Metalsystemu košíky znovu pokomaxitovat a ani by k tomu nebyla potřeba známost, je to vcelku běžná věc, je nse nebít a zeptat se ;)

3. komentář napsal(a) kujon dne 26.01.2006 v 00:42

Nebít v žádném pžípadě !!! :O) Je už pozdě, samozřejmě to mělo být "nebát" :) dobrou noc

4. komentář napsal(a) Jirka C. dne 26.01.2006 v 07:15

Milane L., jestli ty seš Vašek Klaus, tak já jsem panna Orleánská ! - viz http://jaja.kn.vutbr.cz/~cisar/klaus_alias_linhart.jpg

5. komentář napsal(a) Milan Linhart dne 26.01.2006 v 07:33

Jenom jsem si zavzpomínal na staré časy, jak jsi míval plakát s Václavem Klausem na zdi :-)

6. komentář napsal(a) Jirka C. dne 26.01.2006 v 07:59

Jóóó to byly časy... Nádobí se umejvalo ručně a pravda a láska tehdy ještě měly šanci.

7. komentář napsal(a) Jilda dne 26.01.2006 v 09:05

Jirko C., dýmku, manželku a myčku nádobí bys měl měnit každé tři roky, prádlo denně, jinak nejsi in :-))

8. komentář napsal(a) Jirka C. dne 26.01.2006 v 09:49

Jildo, tak na tu dýmku a možná tu myčku bych ještě měl.. S tím prádlem je to už horší a o tom ostatním bych rád slyšel nějaké tvoje zkušenosti, člověka to potěší když slyší o neštěstí :-)

9. komentář napsal(a) Jilda dne 26.01.2006 v 11:36

No, zkušenosti... Nebývám za každou cenu in. Třeba mobil používám pouze k telefonování a narozdíl od svého syna ho neměním každý půlrok (myslím mobil). K tomu neštěstí: manželku mám tutéž už 26 let a zatím ji nemám v úmyslu měnit. A kdyby snad začala reznout, použiju dle tvé rady SmaltCeys.

10. komentář napsal(a) Jirka C. dne 26.01.2006 v 12:47

No vidíš, tak to jsme na tom hodně podobně. Jen klávesy Yamaha jsem měníval téměř pravidelně po dvou letech, ale teď už taky asi 6 let nic... Asi trochu stárneme a věcí (a paradoxně možná i manželek) si více vážíme, asi proto, že to s námi tak dlouho vydržely neporouchat se a nezrezatět (ty věci :-)). Jóó to taková manželka, když se porouchá nebo nedej bože začne rezatět, to pak nepomůže ani Smaltceys a ve většině případů ani Feroplast.

11. komentář napsal(a) Jilda dne 26.01.2006 v 14:11

V dnešní spotřební společnosti není problém si pořizovat nové věci, daleko větší problém je zbavovat se těch starých. Alespoň ve velkém městě. Teď třeba řeším, co s lednicí, do popelnice ji nenacpu, ani kdybych se zbláznil. Nebo křesla. Nebo elektrický šicí stroj. Nebo víc než tunu knih (těch se ale zbavit nechci). Ale na druhou stranu, čím je člověk starší, tím se hůře loučí s věcmi, které už jsou sice zastaralé, leč slouží, protože k nim za ty roky získal jakýsi vztah. V mém případě třeba počítač - mám nový, ale když mám vyhodit starého funkčního Chroustala (z r. 1996), je mi z toho trochu smutno. Mladší nepochopí. A klávesy? To jsi do nich jako rocker mlátil tak, až z Yamahy vyskakovaly?

12. komentář napsal(a) Jirka C. dne 26.01.2006 v 14:26

Mno, to né že bych byl tak vášnívej hráč, to určítě ne, ale technologie těchto nástrojů šla v dřívějších letech tak rychle dopředu, že mi to prostě nedalo. Nyní jsem už léta spokojenej s tím co mám a pouze sleduju vývoj a cvrkot v tomto oboru. Co se týké zbavování-se starých či nepotřebných věcí - buď rád, že řešíš tyto problémy tehdy, když vzniknou. U nás se to často řeší "vyrovnávací pamětí", tedy - šups s tím na půdu nebo do sklepa, "vono by se to mohlo někdy hodit" (jo, leda tak do kontejnéru, myslím si, kde to stejně po nějakém čase skončí). Tam to není sice tolik vidět,a nepřekáží to (většinou), ale o to větší průšvih to je pak najednou. Mladší to těžké "loučení-se" s věcmi nepochopí většinou proto, protože to sami "necálovali".

13. komentář napsal(a) Jilda dne 26.01.2006 v 15:23

S tím cálováním je to fakt.... Myslím ale, že je tady téma myčka nádobí. Když jsme ji měli asi půl roku, přestala fungovat. Zavolal jsem servismana, rozebral ji a povídá: "Pane, když se ucpe vodtok a je vevnitř moc vody, je tady takový malý čidlo, který myčku nezapne, aby nepřitýkala další voda, protože byste vyplavil sousedy, stačí vodtok pročistit, na to nás příště nemusíte volat, jaký že ráčíte mít vzdělání?" Ještě že byla v záruce.

14. komentář napsal(a) jakub dne 26.01.2006 v 16:57

Já to s těmi starými věci občas chápu. Proto mám pořád ještě doma na skříni Atari 1040ST, staré jako já. Born in 1985! ;-)

15. komentář napsal(a) Tomáš dne 06.05.2021 v 13:41

Moc díky za tip, vyzkouším.Díky Tom

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete