NoteBLOG – Také provozujete JéPéPéčko?

Také provozujete JéPéPéčko? (10.03.2006)

Tak jsem obdržel od kamaráda Jirky Uťáka zajímavý dokument - Dopravní přestupky a hlavně tresty za ně, které budou platit od 1. června letošního roku. Řeknu vám - není to pěkné čtení a navíc - horory nemám rád. Bez přehánění si myslím, že řídím vcelku velice klidně a bez agresivity (tedy když nepočítám nadávky na některé "kolegy" řidiče pokud jedu v autě sám...), takže bych se neměl čeho bát, ale... Občas taky nedodržím tu předepsanou rychlost či zastavím tam, kde se nesmí. To ale už bude za ty tři měsíce pěkně drahý. Tedy - nejmenší pokuta dva litry, o bodech ani nemluvě. Ale jelikož jsem již delší dobu s touto připravovanou změnou delší dobu povšechně seznamován z veřejných médií a nemaje plat poslance, který uvedené částky schválil jako přiměřené, snažím se už delší dobu na tento represivní "skok" připravovat.

Vymyslel jsem totiž nový adrenalinový sport který provozuji při řízení motorového vozidla - nazval jsem ho pracovně "jízda podle předpisů" (tzv. JéPéPéčko). Jak již tento název napovídá, jedná se o něco zcela nového a něco, co je na našich silnicích doposud poměrně vzácným jevem. A kde že se bere ten adrenalin? Pravda, je to trochu jinak, než by se na první pohled zdálo, dokonce bych si dovolil říci, že se jedná o revoluční druh adrenalinového sportu. Ten adrenalin při tomto "sportu" totiž zpravidla nevytváří organizmus osoby provozující JéPéPéčko, ale osoby, které jsou tak nějak nablízku, zejména ti, co řídí motorová vozidla v závěsu za touto osobou-řidičem, který provozuje JéPéPéčko. Není bez zajímavosti, že maximálního adrenalinového účinku bývá dosaženo zejména na silnicích s hustým provozem či na klikatých silnicích s omezenou rychlostí bez valné možnosti předjíždění. To byste nevěřili, jak to mnoha řidičům vadí, jak je vytáčí, že nemohou jet v obci 80 km/hod, že to nemohou před kopečkem pořádně rozjet či nemohou pořádně polechtat těch 150–200 kobyl pod kapotou, za který zaplatili takové hříšné peníze.

Netvrdím, že vždy a všude dodržuji všechno. To snad ani nejde. To by asi nemohl tvrdit nikdo - teda mimo pár výjimek, jako například můj bývalý spolužák a současný spolupracovník J. Č., kterého s jeho škodovkou i v kopci předjíždějí cyklisté a řidiči se slabším srdcem při jízdě za ním polykají nitrák. Tedy - určitě dobře, že se pravidla zpřísní, pokuty zvýší, body se budou ubírat a rychlost a riskantní a arogantní manévry na silnicích se, doufejme, omezí. Jen mám tak trochu obavy, že rovná výše pokuty není tím pravým ořechovým. Známé firmy i z Chotěboře budou dál svými vyladěnými fáry či jízdou bez řidičáku ohrožovat riskantní jízdou ostatní řidiče i chodce a bude jim jedno, zda jim napaří 2 nebo 5 litříků. Buď jsou ve vatě nebo naopak nemají nic. Obojí znamená, že jim pokuta neublíží. Já vím, že do toho nemá cenu kafrat, nicméně mám za to, že i řidič kamionu nebo dokonce autobusu je při rychlé jízdě v obci daleko nebezpečnější než osobák. No - necháme se překvapit - a já? Já si budu dál provozovat svoje JéPéPéčko a šířit tak jeho užitečnost mezi co nejvíce řidičů a řidiček a budu doufat, že přestane být tím adrenalinovým sportem co je dnes a svým postupným šířením se změní na obvyklou normu. Jsem totiž nenapravitelný idealista.

Jako obvykle pár fotek z dnešní Chotěboře, kde konečně začalo masivněji tát to nebývalé množství sněhu, které se pozvolna mění v hromady černé špíny.

Komentáře

1. komentář napsal(a) jakub dne 12.03.2006 v 12:30

Tak nám ta přeměna z bílého sněhu na černou špínu zatím nějak nevyšla... Sneží a sneží

2. komentář napsal(a) Jirka C. dne 12.03.2006 v 15:24

No, nevyšla. Nejhorší ale je, že začínám pozorovat, že si už na to bílé svinstvo tak nějak začínám zvykat. Že už zcela automaticky po snídani oblékám bundu, chopím se prohrnovače a na 1-2 hoďky mizím venku a posiluju s prohrnovačem plným sněhu. A že mi to dokonce už přestává vadit ! Je to hrozný, stydím se za to, ale nemůžu si pomoct.

3. komentář napsal(a) Jilda dne 13.03.2006 v 09:19

Jirko C., s tím jépépéčkem máš pravdu. Také jezdím podle předpisů a nevidím na tom nic zvláštního. Pokud jde o rychlost, je to problém toho, kdo chce jet rychleji než je dovoleno, nikoliv toho, kdo jede tak, jak se má. A tak se také chovám. Nestalo se mi, že by kvůli tomu na mě někdo ukazoval vztyčený prostředník, a to mám papíry od r. 1977 a neměl jsem nehodu z vlastní ani z cizí viny. Jo, chlubím se. Vtip totiž není v rychlosti, ale ve schopnosti rychle reagovat, optimálně řešit vznikající situace a "cítit" auto - tahle schopnost není každému dána, jako není každému dáno zpívat nebo hrát na piáno (promiň, Jirko). Takže i když jedu podle předpisů, nejsem na místě o moc později než ten, kdo je stříhá jak vlnu angorákům. Posledních dvacet let jezdím hodně po Praze, v centru a jeho okolí, zjistil jsem, že řidiči, kteří jedou po rovné přímé ulici 80 i víc (přestože je tam padesátka), křižovatky řeší váhavě, trvá jim, než se rozjedou na červenou, neumějí jezdit z pruhu do pruhu, na kruhovém objezdu čekají, až je prázdný, pak do něj vjedou, hodinu zaparkovávají mezi stojící vozidla a tak dále a tak podobně... A perlička - jako chodec jsem si všiml, že když nás někdo na přechodu pro chodce nepustí, je to vždy řidička. Aspoň v Praze :-). Jo - a až se začnou platit vyšší pokuty, doplatí na to obyčejní řidiči, nikoliv volantoví gauneři a jejich obhájci.

4. komentář napsal(a) roman dne 13.03.2006 v 13:56

Myslím, že podceňujete vliv bodů. Gauneři budou sice platit, ale body jim budou ubývat jako každému jinému. Jinak souhlas - mám vyzkoušeno na trase Chotěboř - Pardubice 45 min. když jedu fakt rychle, 50 min. při dodržování předpisů. Analogicky do Prahy. Maximální úspora 10 min., což se nechá dohnat na těch křižovatkách, kruhákách atd. Každý si o sobě myslí, že je dobrý řidič - ale například kruhák v Kolíně, který umožňoval rychlý průjezd vnitřím pruhem (kruhem ) je důkazem, že většina lidí to vůbec neumí. Takže to tam na nakonec zrušili.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete