NoteBLOG – Jak jsem těžil druhotné suroviny

Jak jsem těžil druhotné suroviny (07.06.2006)

Dnes mimořádně téma domácí, až osobní. Přivezli nám dnes novou myčku nádobí, neboť ta původní po osmi letech dosloužila. Bratr mi pomohl se stěhováním nového stroje do patra a starou (myčku :-) jsme vynesli přede dveře na chodníček. Pak jsme si dali kafe, dali řeč, brácha odjel a stará (myčka) zůstala trčet přede dveřmi. Co s ní? Říkal jsem si. Takových 65 kg se blbě přenáší a ještě v takové neforemném tvaru. Nejlepší bude ji rozmontovat, řekl jsem si. Menší části pak odnesu ke garáži bez problémů. Tak jsem se vyzbrojil několika sadami nářadí a i když jsem v ceně nové myčky zaplatil - jak jsem se dozvěděl - 110 Kč + DPH PHE poplatek za likvidaci starého stroje, vyrazil jsem k recyklaci osobně a ihned.

Nebyl to až takový problém, celá akce trvala asi 90 minut. Došlo akorát k několika zraněním, řezným ranám o ostré plechy uvnitř. Páníček je nešika a ti talijáni ty kraje plechů asi nijak nezabrušují, hajdaláci, asi to chtělo rukavice. Nakonec se dílo povedlo, oddělil jsem poměrně důsledně plasty od kovů, pryže a dalších materiálů a stroj byl rozebrán téměř do šroubku. Tedy - šroubky, rychlosponky na hadice a některé další maličkosti jsem si ponechal - jsou většinou z nerezu a třeba se někdy "hodí" (do kontejneru...). Nyní je stroj připraven ve formě druhotných surovin opět vstoupit do výrobního procesu. Po tom, co dá vydělat státu i jeho zpracovatelům další nemalé daně a zisky, stane se posléze novou - s velkou pravděpodobností i užitečnou - věcí. A tak - i když pan Svěrák v jedné své písni zpívá "Neopouštěj staré věci pro nové" - myslím, že pro tyto stroje to zase až tak neplatí a navíc mě může hřát pocit z dobře vykonané likvidace a naděje, že z vytěženého kovu bude jednou nějaká veledůležitá věc, jako třeba pancéřovaný blatník na autě prezidenta nebo pomník významného levicového politika.

Jako obvykle pro ilustraci pár fotek - tentokrát ale v podstatně horší kvalitě - foťák má půjčený Jirka v Brně, je to vše foceno mobilem NOKIA 6230i (1 MPix):

Komentáře

1. komentář napsal(a) Vašek dne 08.06.2006 v 07:38

A kam s rozebranou myčkou (či jinou věcí)? Kovy jsou v poho, pod vysokým komínem je odkoupí, plasty do konťasu, ale co zbytek? do TELESU http://www.teles-chotebor.cz/dvur.html už asi nestihnete dojet. Prac. doba od 6 do 14 30. Prostě klasika - KAM S NÍM. Vašek

2. komentář napsal(a) Jirka C. dne 08.06.2006 v 08:41

TELES má zastaralé WWW stránky. Pracovní doba sběrného dvora je už zcela jiná, tuším v úterý a čtvrtek až do půl páté a každou lichou sobotu 8-12.

3. komentář napsal(a) roman dne 08.06.2006 v 09:37

Jestli se nemýlím, tak celou myčku můžete v poho odevzdat zdarma v TELESu.

4. komentář napsal(a) Jirka C. dne 10.06.2006 v 19:18

Tak je vše zlikvidováno, v Recyklingu jsem ještě získal 68 Kč. Alespoň bude na novou (myčku).

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete