NoteBLOG – HUVEL 2006

HUVEL 2006 (24.09.2006)

V pátek zase jedna podařená akce - každoroční veletrh hudebních nástrojů HUVEL 2006 ve Veletržním paláci v Praze. Příležitost pro všechny hudebníky a muzikanty všech věkových i cenových kategorií obeznámit se s novinkami domácích i světových firem, vyzkoušet si libovolný nástroj a získat zdarma mnoho informací, zkušeností a hudebních zážitků. Jako každý rok jsem si tuto akci nenechal ujít. Ve třech jsme vyrazili do hlavního města a poměrně hladce jsme dorazili a zaparkovali kousek od místa konání veletrhu. Až na místě jsem se od jednoho anketního sběrače názorů dozvěděl, že paralelně s touto výstavou probíhá i druhá akce stejného zaměření MUZIKA 2006 na výstavišti, na kterou jsme se bohužel z časových důvodů nemohli dostat. Škoda. Je pravdou, že na HUVELu jsem postrádal některé z mých oblíbených "klávesových" značek, např. HAMMOND a KORG.

Na místě samém byl jako vždy randál, který se pořadatelé snažili jako vždy marně udržet v rozumných mezích. Tak se pak stalo, že když jsem si sedl k nějakému nástroji se sluchátky, neslyšel jsem ho ani na maximální volume. Naštěstí u YAMAHY měli lepší sluchátka s e zakrytím na uši, která dobře odhlučňovala okolní rámus. V popředí mého zájmu byly jako vždy keyboardy, samohrajky, nebo - chcete-li - kombajny, a to té nejlepší kategorie. Zjistil jsem, že YAMAHA, coby největší světový výrobce hudebních nástrojů, opět svým konkurentům utekla. Keyboard YAMAHA Tyros 2je momentálně zcela přesvědčivě nejlepší samohrajkou na našem trhu. Na stánku YAMAHA ho vynikajícím způsobem předváděl jeden velice dobře česky mluvící němec z Norimberku. Strávil jsem u tohoto nástroje opravdu mnoho času a nenašel jsem skutečně nic, co by se mu dalo vytknout. Oproti svému předchůdci Tyrosu je to zcela nový nástroj s přepracovanými 500(!) styly, které zněji obdivuhodně živě a moderně, nástroj je skvěle připraven pro živé hraní a zní neskutečně dobře. Mezi asi 1200(!) základními zvuky a zvuky tylu "Sweet", "Live" nebo "Cool" kralují zvuky zcela nového typu - tzv. "Super Artikulations Voices", které umožňují hráči každému takovémuto zvuku za pomoci kláves, pedálu nebo kolečka vdechnout život speciálními finesami, charakteristickými pro ten který nástroj. Samozřejmě jsem si za něj taky na půl hodinky sednul a musim říci, že by netrvalo dlouho, abychom byli dobrými kamarády. Ovládádní je - jak je u YAMAHY zvykem - i přes svoji složitost nadmíru přehledné a intuitivní, takže nastavení ani ovládání během hry nečinilo žádný problém. K Tyrosu2 je samozřejmě možno připojit libovolné USB paměťové zařízení (USB to device) či vestavět běžný 2,5 palcový harddisk a využít tak například i vestavěné hard-diskové nahrávání do Wave souboru. Lze ho také přímo připojit k internetu a stahovat hotové skladby či styly. Jednu "vadu" ovšem zcela jistě má, a to cenu :-)

Ale dost o Tyrosu2. Taky jsem nafotil pár fotek a natočil pár videí, ale z těch kvůli randálu moc není. Takže alespoň pár obrázků pro ilustraci atmosféry této vydařené akce:

Komentáře

1. komentář napsal(a) Paťas dne 24.09.2006 v 17:08

Tak kvuli kytaram sem tam chtel jet, bohuzel sem se tam nakonec nedostal...

2. komentář napsal(a) Martin dne 03.10.2006 v 14:40

Jsem taky klavesak a s temy Korgy a Hammondamy souhlasim jinak moznost si vyskouset ostatni znacky byla velmi pestra nasel vsechny synthetizery ktere jsem si chtel osahat.Mam ovsem jeden zazitek ktery me na takove prestizni akci nemile prekvapil.Tim byl seminar Zdenka Zdenka,Ondreje Pivce a Organic Tria.Uz problem byl na male podium naistalovat vsechny klavesové nastroje na které se melo hrat a druhy problem byl ten ze zvukari teto mistnosti nemely k dispozici linkové kabely na zapojení všech nastrojů toto se resilo asi 20 minut.Nejsem jen klavesak ale i zvukár a kdyz mam akci tak vozim a mam pri ruce dost kabelu,spíse dvakrat tolik nez kolik je potreba a tento zázitek me nemile prekvapil jelikoz toto jsou profesionalove te nejvysi urovne a stane se jim toto.Musim pro objektivitu dodat ze na konec seminare se za vse omluvil majitel firmy K-audio Otakar Kott i kdyz to jeho firma nezapusobila a na pristi rok prislíbyl ze poradatele pozadaji o vetsi seminarní mistnost.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete