NoteBLOG – Veselý kopec a chryzantémy

Veselý kopec a chryzantémy (29.10.2006)

Tak to vypadá, že včerejškem, státním svátkem, skončil teplý podzim a nastanou podzimní plískanice. Původní celodenní výlet jsme přesto změnili na půldenní s výjezdním obědem. Navštívili jsme Veselý kopec, naobědvali jsme se ve starobylé krčmě ve Svobodných Hamrech, a poo jsme zajeli na novou rozhlednu nad Nasavrky u Hodonína a navštívili výstavu chyzantém v Hlinsku. Vzniklo zase mnoho fotek, které tvoří hlavní část dnešního příspěvku.

Zejména návštěva ve skanzenu a konečně i ten pobyt ve 280 let staré krčmě ve Svobodných Hamrech ve mě vzbudili velký obdiv k lidem, kteří tehdy žili, pracovali a tvořili hodnoty. Bez mnoha vynálezů a vymožeností moderní civilizace se jim nežilo vůbec lehce. Naštěstí si toho asi nebyli vědomi a určitě mnozí z nich žili šťastně a spokojeně. Konečně - spokojenost, víra, pokora a skromnost - to jsou slova, která mne napadla při prohlídce jejich skromných ale útulných příbytků a vybavení domácností. K jejich spokojenosti zřejmě nemalou měrou přispělo i to, že žili v době, kdy nejen že neznali spoustu vynálezů, materiálů a energií, které nám denně usnadňují život, ale zároveň také neznali spoustu záležitostí, které nám život naopak mnohdy komplikují, které nás občas vyloženě štvou, které nás mnohdy vytáčí a bez kterých bychom si náš život asi dovedli docela dobře představit. Cože to mám na mysli? Myslím, že jich každý může vyjmenovat mnoho, sám za sebe se domnívám že jde například o nadmíru přebujelou státní správu, stavební úřad, pokuty za rychlu jízdu v obci :-), senát, nefunkční domácí elektrické přístroje, reklamy v novinách, v televizi i v rádiu, OSA, neskutečně rozsáhlá a nepřehledná legislativa, veřejná hromadná doprava, letní čas, nařízení z EU, oběžníky, vyhlášky, formuláře, alergie, tunelování, feminizmus, počítačové viry, podvojné účetnictví a fiskální paměti v registračních pokladnách, atd. atd... Prostě všechny ty nedokonalé vynálezy a inštrumenty, které lidstvo za tu poměrně krátkou dobu vynalezlo, mají dohromady tak nějak schizofrenní účinky. Jedny byly skutečně vymyšleny a vynalezeny proto, aby tu či onde ulehčily těžkou práci, čas či zvýšily komfort, kvalitu či zisky. Občas mi ale připadá, že "ty jiné" vynalezli jiní lidé proto, aby se lidi ten ušetřený čas neflákali.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Agent dne 30.10.2006 v 03:07

Poslední 3 fotografie jsou autentické.Jinak pěkné :-)

2. komentář napsal(a) Jirka C. dne 30.10.2006 v 07:37

Agente, myslíš IDENTICKÉ, viď? :-) Díky za upozornění, už je to OK.

3. komentář napsal(a) Jilda dne 30.10.2006 v 09:04

Vynalezeno, aby sloužilo a přitom zabijí - jak signifikantní pro člověka...

4. komentář napsal(a) JC ml. dne 30.10.2006 v 14:43

Co v tvem vyctu dela verejna hromadna doprava? To si pak vyjasnime osobne :-)

5. komentář napsal(a) Jirka C. dne 30.10.2006 v 14:52

Mno, měl jsem na mysli spíše veškeré negativní jevy hromadné dopravy různých druhů, které mohou vyvolat u méně stabilních jedinců až záchvaty zuřivosti, než hromadnou dopravu jako celek.

6. komentář napsal(a) Jilda - JZ st. dne 30.10.2006 v 16:58

Názorový střet mezi otcem a synem? Nerovný to souboj. Ale JC st. má oproti JC ml. výhodu, že si prožil obojí, i on již byl synem, tudíž může smeče lehce odrážet, neb ví, jak na ně... P.S.: Nepočítám se mezi "méně stabilní jedince", přesto mě jízda veřejnou hromadnou dopravou poněkud stresuje. Proto jsem nevolil ty kandidáty, kteří chtěli v hlavním městě omezit individuální dopravu na úkor veřejné. Schytal jsem za to od JZ ml. silné, ale opravdu silné opovržení. Ale děti si nevybíráme.

7. komentář napsal(a) JC ml. dne 30.10.2006 v 17:43

Jsem rad, ze se zde diskuze stocila na toto tema, i kdyz je to trochu off topic vzhledem k zamereni clanku. Mimochodem, pamatuju si, ze v Chotebori kdysi snad take existovala jakasi MHD - cerveny autobus se tremi dvermi pendloval na "lince" zamek - namesti - nadrazi... Je to tak? Vi nekdo? :-)

8. komentář napsal(a) Agent dne 30.10.2006 v 21:06

Jasné, že identické.Měl jsem trošičku vypito včera.Ale podstata věci je vyřešena. :-)

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete