NoteBLOG – Dotaz na stav Metropolitní internetové sítě Podoubraví

Dotaz na stav Metropolitní internetové sítě Podoubraví (02.07.2008)

Jelikož již uběhlo drahně času od opožděného uvedení tzv. Metropolitní sítě Podoubraví (MAN) do provozu, učinil jsem dotaz na www.chotebor.cz ohledně přínosů a ekonomie provozu tohoto projektu ve znění:

"Chtěl bych se zeptat, zda byla již vyhodnocena akce "Metropolitní síť Podoubraví". Uplynul již o hodně více než rok od plánovaného zahájení provozu. Mám věrohodné informace, že např. IP-telefonie v provozu není a některé obce platí za internet i 4x více než před tuto sítí. Zajímalo by mě tedy skutečné vyhodnocení přínosů této nemalé investiční akce pro Chotěboř, a to včetně přínosů či úspor finančních."

Odpověď: Vážený pane Císaři, nevím, co si pod pojmem vyhodnocení akce „Metropolitní síť Podoubraví“ (dále jen „MAN“) představujete konkrétně Vy. Realizace MAN byla spolufinancována ze 75% EU, z 10% státem a zbylých 15% nákladů bylo rozděleno mezi účastnické obce dle klíče počtu trvale žijících obyvatel. V loňském roce proběhla kontrola ze strany Centra pro regionální rozvoj a po kladném stanovisku byl Svazku obcí Podoubraví proplacen podíl EU. Projekty realizované s podporou EU mají minimální dobu udržitelnosti projektu stanovenu na období 5 let a za podmínek stanovených smlouvou o poskytnutí dotace. Průběžně jsou na Centrum pro regionální rozvoj podávány monitorovací zprávy o průběhu naplňování monitorovacích ukazatelů. Stejně jako ostatní investiční záměry, nelze veškeré dopady tohoto projektu stanovit po roce provozu. Je zřejmé, že ne všechny záměry využití sítě se dosud povedlo realizovat, ale to neznamená, že nebudou realizovány vůbec. Mezi ně patří i zmiňovaná IP- telefonie. Co se týká ceny připojení k internetu, Vámi podaná informace není zcela relevantní. Obce spolufinancují provoz sítě na základě daného klíče a to i za subjekty mající vlastní právní subjektivitu a jsou zřizovány obcí. Mezi ně patří školy, knihovny, informační centra. V rámci Chotěboře je sítí pokryta většina částí obce včetně připojených místních knihoven. Mezi některé klady sítě lze počítat omezené bezdrátové připojení pomocí wifi hotspo tů, informační kiosky pro veřejný přístup k internetu, úspora za webhosting při využití serverů MAN, možný příchod poskytovatele komerčních datových služeb na síti MAN. Jak sám víte, tak v současné době právě probíhá veřejná obchodní soutěž na nájemce volné kapacity MAN. Posouzení všech dopadů (pozitivních i negativních) tohoto projektu je skutečně možné provést až po již zmiňovaných 5 letech provozu. To, zda po této době bude Svazek obcí Podoubraví tuto síť nadále provozovat, rozvíjet, nebo nabídne k prodeji, není v současné době možno předjímat. V případě, že budete chtít další informace ohledně MAN, je možné po telefonické dohodě podat informace osobně. Dále máte možnost se účastnit Valných hromad Svazku obcí Podoubraví, jež jsou veřejné, a jste o termínu a místě konání předem informován prostřednictvím webových stránek www.podoubravi.cz. Zde naleznete i zápisy z výše uvedených Valných hromad. Lukáš Fiala, OdÚPaGIS MěÚ Chotěboř tel. 569 641 156

Jelikož na www.chotebor.cz nelze odpovědět, činím tak na svém blogu včetně zablokování komentářů:

Děkuji panu Fialovi za obšírnou odpověď, i když se v ní obtížně hledá to, na co jsem se ptal, a co stačilo napsat: "Akce Metropolitní síť Podoubraví dosud vyhodnocena nebyla, IP-telefonie skutečně v provozu není a je pravdou, že některé obce platí za internet i 4x více než před tuto sítí. Skutečné vyhodnocení přínosů této nemalé investiční akce pro Chotěboř, a to včetně přínosů či úspor finančních provedeno nebylo."


K tomuto článku nelze přidat komentáře.