NoteBLOG – Strom hrdina - Štikovská lípa

Strom hrdina - Štikovská lípa (13.07.2008) Fotogalerie k článku

Téma k dnešnímu příspěvku jsem získal před několika týdny při náhodném setkání s mojí sestřenicí Marií V., která pochází také z Libice, ale mnoho let již žije v Praze. Setkali jsme se kde jinde, než na libickém hřbitově. Už nevím, jak na to přišla řeč, ale povyprávěla mě zajímavý příběh o Štikově a zejména o památné lípě v této již v podstatě neexistující vísce nad Sloupnem.

Obec Štikov byla v minulých desetiletích postupně asanována rozšiřujícím se lomem u obce Sloupno, ale 600 let stará lípa díky péči ochranářů zastavila tento postup. Lom se zastavil jen několik desítek metrů od lípy, která se tak postarala o zachování alespoň zbytku obce. Marie V. popsala tento příběh a poslala jej před několika lety do soutěže o "strom roku", kde tato lípa - i když nevyhrála - obdržela čestný titul "strom hrdina".

Příběh mě zaujal natolik, že jsem se na Štikov musel zajet podívat, k čemuž jsem se ovšem dostal až dnes. Bohužel nebylo ideální počasí, takže fotky ze štikovské vyhlídky nad lomem nejsou nic moc. Nicméně musím konstatovat, že na svůj věk je tento strom ve velmi dobrém stavu a je zřejmě pravidelně udržován.

Návštěvu Štikova mohu doporučit, u lípy je krásná a široká vyhlídka do kraje směrem k Bezděkovu s Chotěboří na horizontu, pokud tedy odhlédnete od škaredého lomu pod vašima nohama. Chce to ale samozřejmě hezké počasí. Na Štikov se dostanete jednoduše - z Libice nebo z Bezděkova do Sloupna a tam směrem na Slavíkov do kopce podél lomu až k nenápadné ale značené odbočce doprava. Je to dost dokopce, ale na kole se to dá zvládnout, musím to vědět, protože my jsme jeli autem (ale potkali jsme na cestě zpět cyklistu :-). Přes Štikov vede i modrá turistická značka.

Štikov na mapě

Komentáře

1. komentář napsal(a) Jilda dne 21.07.2008 v 13:20

Štikovská lípa je pěkný stromeček. A tamější rozhled do krajiny chytne za srdíčko. Kdykoliv má cesta vede kolem Libice, neopomenu tam zajet. A fotit tam odtud. Pokaždé je to trochu jiný pohled... Teď mi zrovna kleknul hárdisk, kde mám ty fotky uložený (je blb, kdo nezálohuje?), tak tahle tvoje poznámka s fotečkami přišla jak na zavolanou... Dík.

2. komentář napsal(a) klara h. dne 28.09.2010 v 13:11

dobry den mohu se zeptat ne teto vyhlidce se pry stala nejaka tragedie mohli by jste mi tento pribeh prosim nekdo prevypravet nebo prepsat pokud o nem nekdo neco vite velice dekuji pry se k vyhlidce vaze povest ze o pulnoci jsou tam slyset pisne maleho devcatka slysel jste o tom nekdo neco nebo zazil jste to nekdo na vlastni kuzi predem moc dekuji s pozdravem klara h.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete